Toiveiden (parisuhde)kesäloma

Toiveiden (parisuhde)kesäloma

Kesälomareissu edessä. Kassit ja tavarat on pakattu valmiiksi autoon. Toinen istuu ja odottaa autossa. Odottaa ja ihmettelee, kun toisia ei näy, vaikka sovittu lähtöaika on jo mennyt. Pinna alkaa kiristyä ja viimein on pakko mennä tiuskaisemaan, että ”mikä nyt on, ettei homma etene”? Ja siitähän se soppa syntyy. Viimein, kun auto matkustajineen pääsee starttaamaan, tunnelma auton sisällä on aivan jotain muuta, kuin odotettua leppeää lomatunnelmaa. Pitkään kaivattu kesälomareissu tuntuu kaatuvan mahdottomuuteensa jo heti alkumetreillä.

Toinen on usean viikon ajan tehnyt listaa mukaan otettavista asioista. Lapsille pelejä, lääkkeet, pyyhkeet ja lakanat. Unilelut. Uimakamppeet ja aurinkorasvat. Pessyt vaatteita valmiiksi sääennusteita seuraten. Tarvitaankohan kumppareita? Pakannut koko perheet laukut, ja lähdön hetkellä vielä muistanut kastella sisällä kukat ja sopia naapurin kanssa ulkokukkien kastelusta. Vähän myöhässä – mutta huh- onneksi nyt on muistettu kaikki!

Näissä tunnelmissa lähdettiin useasti reissuun. Jälkeenpäin ajatellen oli ihan koomista, ettei moneen vuoteen osattu ja ymmärretty jutella tarpeeksi lähtöön liittyvistä asioista. Mitä kummankin matkavalmistelut ovat pitäneet sisällään ja minkälaisia odotuksia kullakin on loman suhteen. Vasta kun molemmille syntyi ymmärrys toisen kokemuksista, tekemisistä ja toiveista, päästiin liikkeelle hyvillä mielin.

Toiveista puheen ollen, millaisesta lomasta sinä nautit? Onko mieleisesi loma löhöloma vai rentoudutko ennemmin tekemisen äärellä? Joku haluaa lähteä kotoa liikkeelle heti loman alkaessa, toinen tarvitsee alkuun hetken hengästystauon. Joku ei välttämättä kaipaa matkustamista, vaan nimenomaan kotona oloa. Kumppanini loma-ajatukset ja -odotukset voivat poiketa suuresti omistani. Taustalla voi olla ajatus, että ”näin loma kuuluu viettää” tai ”näinhän se meillä aina on vietetty”. Näiden tapojen ja uskomusten äärelle on hyvä joskus pysähtyä ja jutella ääneen, mitä lomaltaan toivoo. Olennaista on, että jokainen saisi vapaa-ajallaan ja lomallaan tehdä mieleisiä asioita ja sitä, missä normiarki unohtuu ja pää nollaantuu.

Jos perheeseen kuuluu lapsia, kesälomat voivat olla hektisiä. Lasten kasvaessa yhteisiä menoja ei enää ole yhtä paljon kuin aikaisemmin. Kahdenkeskisiin hetkiin ja lomiin löytyykin yllättäen enemmän aikaa. Viimeistään silloin on hyvä yhdessä miettiä, mitä vapautuneella ajalla halutaan tehdä. Toisella voi siintää mielessä pitkään siirretty remontti, toisella ihan vain rentoutuminen vaikka hyvän kirjan äärelle.

Aikamoista ristiriitaa aiheuttaa tilanne, jos näillä puhumattomilla odotuksilla aloitetaan yhteinen loman vietto. Lomasuunnitelmat vaativat kaikilta osapuolilta kompromisseja ja avointa mieltä. On tärkeää saada viettää omannäköistä lomaa, ei sellaista, mitä pitäisi tai kuuluisi viettää. Lomatoiveita ja -suunnitelmia löytyy varmasti yhtä monta kuin lomailijaakin.

Mieti, mistä juuri sinä nautit ja jaa se puolisosi kanssa. Rentouttavaa kesäaikaa jokaiselle!